Quantcast
Channel: rvbild
Viewing all 183 articles
Browse latest View live

Jorden vi alla går och står på

$
0
0

Du, jag, dem, de vi alla är här, vi står och går fysiskt på Jorden. Men äger vi den? Det finns en drös av tänkvärda citat och visdomsord från olika ursprungsbefolkningar inte minst från indianer.

Inte förrän det sista trädet huggits ner.
Inte förrän den sista floden blivit förgiftad.
Inte förrän den sista fisken har fångats.
Inte förrän då kommer du att märka att pengar inte går att äta.

Ursprungsbefolkningen cree

Något behöver göras nu

Jorden vi alla går och står på, Timmer av avverkad skog

Det är viktigt att vi agerar nu för att skydda och bevara jorden för framtida generationer. Det innebär att minska vårt koldioxidutsläpp, främja förnybar energi, skydda ekosystemen, bevara biologisk mångfald och minska vår konsumtion och avfall.

De går ej att resonera som regering, skogsbolag gör, att säga att det aldrig har funnits så mycket skog som det finns nu. Är det då ingen som reagerar när de de vill averka naturskog? Sanningen är att skogen börjar bli en bristvara. Det som inte näms är att det tar tid för den platerade monkoltur som esätter den riktiga skogen. Trots snabbväxande sorter tar det minst 60 år för det att växa upp, men det är inte skog det är planteringar med rader oftast med gran.

Sverige förhindrar EU:s arbete

Ja det är verkligen så, Redan nästa vecka kommer Svenska regeringen tala om för resten av Eu hur duktiga vi är i Sverige på att sköta om den Svenska skogen. I själva verket så förhindrar vi i Sverige arbetet med att bilda och lagra kol i marken. Genom vår kassa skogspolitik. Samtliga miljöorganisationer kommer att närvara och informera om att vi i Sverige är absolut bland de sämsta i klassen, att bevara skogen. Men parollen “Åt skogen!” Sverige förhindrar EU:s arbete kring att lagra mer kol i mark och att skydda skogsområden med höga naturvärden. Åt skogen i Skellefteå 15-17 maj

“Åt skogen!”

Jorden vi alla går och står på, Nova på en stubbe mitt i ett hygge
Vad är det för jord vi efterlämnar till våra barnbarn, en skövlad jord © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Jorden vi alla går och står på, den tillhör oss alla men vem för våra barns och barnbarns talan.Är det verkligen så här vi vill efterlämna ”vårt” Sverige och jorden till kommande generationer. När jag var liten lekte vi Indianer och cowboys hela dagar i skogarna runt där jag bodde. Det går knappast idag för skogen är allt mer en bristvara.

Största delen (ca 80 procent) av det som avverkas används till kortlivade produkter som biobränslen eller papper. Papper har vanligen en kort livslängd innan det bryts ner eller eldas upp – och då hamnar kolet, som koldioxid, i atmosfären igen.

Jorden vi alla går och står på. Averkad skog
Avverkad skog i stora högar 80% eldas upp innom två © Foto Roger Vikström/Rvbild

Ta bara vad du behöver och lämna landet så som du fann den.

(Arapaho)

Inlägget Jorden vi alla går och står på dök först upp på Naturfotograf Roger Vikström.


Blommor och bin i din trädgård.

$
0
0

I våras gjorde jag slag i saken och investerade i två böcker på bokrean. För att försöka lära mig mer om blommor och bin i trädgården. Bok nummer ett. Humlor i Sverige, 40 arter att älska och förundras över. Den andra boken Nordens fjärilar, en fälthandbok

 Örtagårdsbi © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Ett ökat intresse för bin och blommor

Vår trädgård har definitivt ökat mitt intresse för både blommor och bin samt andra pollinatörer. En bidragande orsak är för att jag inte varit så rörlig sista tiden, jag bytt knä med allt det som det innebär, framförallt att jag inte kan vara ute i skogen. Den lilla ytan runt vårt hus är perfekt plats att rehabilitera sig på. En pall vid rabatten med ett makro-objektiv och dagen räddad. Hur roligt som helst. Det är verkligen inte lätt, blommor som vajar i vinden, bin som flyger blomma efter blomma.

Flitig som ett bi

Det korta skärpedjupet gör det inte lättare att få till skärpan, men när den väl sitter blir det supersnygga bilder.

Blommor och bin i din trädgård
Kantnepeta lockar till sig både bin och humlor © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Plantera bivänliga blommor

I och med intresset för blommor och bin så är det mer eller mindre nödvändigt att plantera fler blommor som pollinatörer som humlor, bin även som fjärilar gillar.

Jag har lärt mig att det finns 40 arter av humlor i Sverige, egentligen 37 då tre arter har försvunnit.

Blommor och bin i din trädgård,
Ett pollinerande flygande bi © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Viktiga pollinatörer

Det finns cirka 270 olika arter av bin och humlor i Sverige, humlor tillhör familjen långtungebin inom överfamiljen bin.

En humla besöker över 2800 blommor dagligen

Svenska Yle

Operation rädda bina.

Du kan göra mycket för våra bin och andra pollinatörer. Lämna en bit av gräsmattan oklippt. Sen till hösten slå den med lie. Då blir bin och andra pollinatörer gynnande och indirekt vi med, för de behövs för vår matproduktion men en minimal insats. Du slipper klippa gräsmattan!!

Skriv på för att stoppa kemiska bekämpningsmedel, ett enkelt sätt att påverka våra politiker. Skiv på Här

Inlägget Blommor och bin i din trädgård. dök först upp på Naturfotograf Roger Vikström.

Det vilda Norden

$
0
0

Inte långt ifrån stockholm ligger Wild Nordic Sweden, där kan du uppleva det vilda Norden, med björnar och andra spännande djur på nära håll. Jag hävdar att man inte behöver åka särskilt långt för att uppleva magisk natur mer sådant.

Natten ska ska jag tillbringa i ett gömsle vid vattenstationen, där jag får möjlighet att fotografera de vilda djuren som kommer på besök, när de kommer för att släcka sin törst vid den anlagda dammen.

Det vilda norden, ekorre släcker sin törst
Ekorre på besök vid vattenstationen © Foto Roger Vikström/Rvbild

Vattenstationen

Sara Wennerqvistägare och grundare av Wild Nordic startade sin verksamhet redan 2016, har sedan dess utvecklat verksamheten till vad den är idag. Vattenstationen startade 2020 då endast på dagtid, när de upptäckte att djuren var där nattid så monterades belysningen. Dammen innehåller ungefär 700 liter vatten och rensas från smuts inför varje sittning. Gömslet är mycket bekvämt med toalett samt möjlighet att ladda mobil. Det är rent och fint. Blir man trött finns en bekväm tältsäng att vila på.

det vilda norden,Sara Wennerqvist, ägare och grundare av Wild Nordic
Sara Wennerqvist, ägare och grundare av Wild Nordic rensar vattenspegeln från smuts. Det som syns väldigt väl på bilderna © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Klockan 19 gick Sara igenom det som jag behövde inför nattens sittning. Vattenspegeln. rensas på insekter och annat som hamnad på vattenytan.

Inne i gömslet får jag en genomgång hur batteri-stationen startas för belysningen. Sara varnar också för fläkten som startar typ en gång i timmen, man hoppade högt varje gång.

Det finns möjlighet att använda gömslets egna gimbals. Den som inte har egen arca-swiss platta för objektivet finns även det att låna.

Sen var det bara att montera kamerorna och slå sig till ro, och vänta på djuren

Att uppleva det vilda Norden vid en vattenspegel

Kvällen startar relativt lugnt vid 22 tiden tänder jag lamporna, de djur som besöker vattenstationen för att dricka av vattnet speglar sig fint i vattnet. Effekten tilltar mer när det är riktigt mörkt. Runt om själva vattenspegeln finns frön utlagt för fåglar ekorrar samt grävlingen. Det är ett plus att man kan välja att ha vatten med på bilderna eller skippa det. Mycket händer på platsen det är full aktivitet koltrasten besökte vattensationen redan 0100 på natten. Se bild högre upp på sidan.

det vilda norden, större hackspett unge.
Årsunge större hackspett© Foto Roger Vikström/ Rvbild

Med focus på miljön

Värt att notera när jag går in på Wild Nordics hemsida finns det hänvisningar för hur du kan resa med focus på miljön. Det är ett plus i kanten, alla har inte bil eller väljer ett mer miljövänligt alternativ.

det vilda norden, Domherre
Domherre dricker vatten ©Foto Roger Vikström/ Rvbild

Sammanfattning

Det märks tydligt att det är en fotograf som iordningsställt gömslet. Mycket tid har lagts på miljön med fina sittpinnar och med belysningens utformning. Det är ett bekvämt gömsle med bra sikt med spegelglas som dessutom var det mycket rent och ombonat. Andra gömslen som jag suttit i har glömt den viktiga detaljen Ett minus är stolarna lite obekväma men man kan stå upp och fotografera, ett fotstöd från väggen skulle göra det mer behagligt. Frampå småtimmarna brukar man bli lite frusen, då finns det bekväma sittpåsar att använda. Efter en natt i gömslet åker jag tillbaka till Wild Nordic Swedens kontor där väntade en god frukost. Även andra besökare som vistats i björngömslet under natten och sett björn vid tre tillfällen. Den ena kvinna hade besökt björngömslet tidigare och som det verkade var det inte sista gången..

Det vilda norden, ekorre
Nyfiken ekorre vid vattenstationen © Foto Roger Vikström/ Rvbild

Inlägget Det vilda Norden dök först upp på rvbild.

Viewing all 183 articles
Browse latest View live