Du, jag, dem, de vi alla är här, vi står och går fysiskt på Jorden. Men äger vi den? Det finns en drös av tänkvärda citat och visdomsord från olika ursprungsbefolkningar inte minst från indianer.
Inte förrän det sista trädet huggits ner.
Ursprungsbefolkningen cree
Inte förrän den sista floden blivit förgiftad.
Inte förrän den sista fisken har fångats.
Inte förrän då kommer du att märka att pengar inte går att äta.
Något behöver göras nu

Det är viktigt att vi agerar nu för att skydda och bevara jorden för framtida generationer. Det innebär att minska vårt koldioxidutsläpp, främja förnybar energi, skydda ekosystemen, bevara biologisk mångfald och minska vår konsumtion och avfall.
De går ej att resonera som regering, skogsbolag gör, att säga att det aldrig har funnits så mycket skog som det finns nu. Är det då ingen som reagerar när de de vill averka naturskog? Sanningen är att skogen börjar bli en bristvara. Det som inte näms är att det tar tid för den platerade monkoltur som esätter den riktiga skogen. Trots snabbväxande sorter tar det minst 60 år för det att växa upp, men det är inte skog det är planteringar med rader oftast med gran.
Sverige förhindrar EU:s arbete
Ja det är verkligen så, Redan nästa vecka kommer Svenska regeringen tala om för resten av Eu hur duktiga vi är i Sverige på att sköta om den Svenska skogen. I själva verket så förhindrar vi i Sverige arbetet med att bilda och lagra kol i marken. Genom vår kassa skogspolitik. Samtliga miljöorganisationer kommer att närvara och informera om att vi i Sverige är absolut bland de sämsta i klassen, att bevara skogen. Men parollen “Åt skogen!” Sverige förhindrar EU:s arbete kring att lagra mer kol i mark och att skydda skogsområden med höga naturvärden. Åt skogen i Skellefteå 15-17 maj
“Åt skogen!”

Jorden vi alla går och står på, den tillhör oss alla men vem för våra barns och barnbarns talan.Är det verkligen så här vi vill efterlämna ”vårt” Sverige och jorden till kommande generationer. När jag var liten lekte vi Indianer och cowboys hela dagar i skogarna runt där jag bodde. Det går knappast idag för skogen är allt mer en bristvara.
Största delen (ca 80 procent) av det som avverkas används till kortlivade produkter som biobränslen eller papper. Papper har vanligen en kort livslängd innan det bryts ner eller eldas upp – och då hamnar kolet, som koldioxid, i atmosfären igen.

Ta bara vad du behöver och lämna landet så som du fann den.
(Arapaho)
Inlägget Jorden vi alla går och står på dök först upp på Naturfotograf Roger Vikström.